Симултано откривање за инфекција со ТБ и отпорност на RIF и NIH

Туберкулозата (ТБ), предизвикана од Mycobacterium tuberculosis, останува глобална здравствена закана.И зголемената отпорност на клучните лекови за ТБ како Рифампицин (RIF) и Изониазид (ИНХ) е критична и растечка пречка за напорите за глобална контрола на ТБ.СЗО препорачува брз и прецизен молекуларен тест на ТБ и отпорност на RIF и INH за навремено да ги идентификува заразените пациенти и да им обезбеди соодветен навремен третман.

Предизвици

Се проценува дека 10,6 милиони луѓе се разболеле од туберкулоза во 2021 година со зголемување од 4,5% од 10,1 милиони во 2020 година, што резултирало со околу 1,3 милиони смртни случаи, што е еднакво на 133 случаи на 100.000.

ТБ резистентна на лекови, особено MDR-TB (отпорна на RIF и INH), се повеќе влијае на глобалниот третман и превенција на ТБ.

Брза истовремена дијагноза на отпорност на ТБ и RIF/INH итно е потребна за порано и поефективен третман во споредба со одложените резултати од тестирањето за чувствителност на лекови.

Нашето решение

Откривање на ТБ 3-во-1 на Marco & Micro-Test за инфекција со ТБ/РИФ и НИХ Откривање отпорност Kitовозможува ефикасна дијагноза на ТБ и RIF/INH во едно откривање.

Технологијата на кривата на топење овозможува симултано откривање на ТБ и МДР-ТБ.

Откривањето 3-во-1 ТБ/МДР-ТБ што ја одредува инфекцијата со ТБ и отпорноста на клучните лекови од прва линија (RIF/INH) овозможува навремен и прецизен третман на ТБ.

Mycobacterium Tuberculosis Nucleic Acid и Rifampicin, комплет за откривање отпорност на изонијазид (крива на топење)

Успешно го реализира тројното тестирање на ТБ (ТБ инфекција, RIF и отпорност на НИХ) во едно откривање!

Рапидрезултат:Достапно за 1,5-2 часа со автоматско толкување на резултатите минимизирајќи ја техничката обука за работа;

Тест примерок:1-3 ml спутум;

Висока чувствителност:Аналитичка чувствителност од 50 бактерии/mL за ТБ и 2x103бактерии/mL за бактерии отпорни на RIF/INH, обезбедувајќи сигурна детекција дури и при мали бактериски оптоварувања.

Повеќекратна целs: TB-IS6110;RIF-отпор -rpoB (507~503);

INH-отпорност- InhA/AhpC/katG 315;

Валидација на квалитет:Клеточна контрола за валидација на квалитетот на примерокот за да се намалат лажните негативни резултати;

Широка компатибилност: Компатибилност со повеќето мејнстрим PCR системи за широка достапност во лабораторија;

Усогласеност со упатствата на СЗО: Придржување до упатствата на СЗО за управување со туберкулоза отпорна на лекови, обезбедувајќи сигурност и релевантност во клиничката пракса.

Работен тек

работен тек

Време на објавување: 01.02.2024